Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Nic tak nie ogrzeje zimnej nocy jak pełny talerz tradycyjnych chrupiących placuszków z kukurydzy. Częstuj się – są znakomite!

Składniki:

  • 700 ml (3 szkl.) oleju do smażenia
  • 130 g (1 szkl.) przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w ciężkim garnku lub frytkownicy do 185°C.

2W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać do tego jajko rozbełtane z mlekiem oraz ze stopionym tłuszczem kuchennym. Wymieszać wszystko z ziarnami kukurydzy.

3Wlewać ciasto po jednej łyżce na gorący olej i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Porcja dla:

12 osób