Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Nic tak nie ogrzeje zimnej nocy jak pełny talerz tradycyjnych chrupiących placuszków z kukurydzy. Częstuj się – są znakomite!
Składniki:
- 700 ml (3 szkl.) oleju do smażenia
- 130 g (1 szkl.) przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w ciężkim garnku lub frytkownicy do 185°C.
2W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać do tego jajko rozbełtane z mlekiem oraz ze stopionym tłuszczem kuchennym. Wymieszać wszystko z ziarnami kukurydzy.
3Wlewać ciasto po jednej łyżce na gorący olej i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Porcja dla:
12 osób