10 min.
20 min.
30 min.
Aromatyczna tajska pasta curry sprawi, że ten kurczak z miniaturowymi bakłażanami i cukinią stanie się prawdziwie egzotycznym daniem, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jeśli podamy je z kremowym ryżem kokosowym, będzie jeszcze bardziej oryginalne.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 łyżki zielonej pasty curry
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w krążki
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 czerwona papryka, pokrojona w krążki
Przygotowanie:
1Włożyć filety z kurczaka do naczynia i dodać pastę curry. Starannie wymieszać.
2Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej, dość głębokiej patelni (najlepiej z pokrywką). Wrzucić piersi i smażyć po minucie z każdej strony. Wyjąć i odłożyć.
3W razie potrzeby wlać na patelnię resztę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i bakłażany. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Włożyć mięso z powrotem na patelnię i wymieszać z warzywami, dodać pastę curry, która została na dnie naczynia.
4Doprawić solą i pieprzem. Wlać wrzątek, doprowadzić ponownie do lekkiego wrzenia i zmniejszyć ogień, by potrawa lekko bulgotała. Przykryć i dusić przez 10 minut.
5Wrzucić cukinie na patelnię, przykryć i dusić jeszcze przez 5 minut. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Zestawić z ognia, dodać bazylię i kolendrę. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób