Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Aromatyczna tajska pasta curry sprawi, że ten kurczak z miniaturowymi bakłażanami i cukinią stanie się prawdziwie egzotycznym daniem, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jeśli podamy je z kremowym ryżem kokosowym, będzie jeszcze bardziej oryginalne.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki zielonej pasty curry
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w krążki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w krążki

Przygotowanie:

1Włożyć filety z kurczaka do naczynia i dodać pastę curry. Starannie wymieszać.

2Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej, dość głębokiej patelni (najlepiej z pokrywką). Wrzucić piersi i smażyć po minucie z każdej strony. Wyjąć i odłożyć.

3W razie potrzeby wlać na patelnię resztę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i bakłażany. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Włożyć mięso z powrotem na patelnię i wymieszać z warzywami, dodać pastę curry, która została na dnie naczynia.

4Doprawić solą i pieprzem. Wlać wrzątek, doprowadzić ponownie do lekkiego wrzenia i zmniejszyć ogień, by potrawa lekko bulgotała. Przykryć i dusić przez 10 minut.

5Wrzucić cukinie na patelnię, przykryć i dusić jeszcze przez 5 minut. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Zestawić z ognia, dodać bazylię i kolendrę. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób