Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To świetny przepis na świąteczną przystawkę. Doskonałe na zimę, do pieczonego indyka lub gęsi. Łatwy sposób na obranie kasztanów to zanurzyć je na 2 minuty we wrzątku, potem wystarczy je wyjąć i obrać.
Składniki:
- 1 kg obranych kasztanów jadalnych
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml crème fraîche
- 1 łyżka pełnotłustego mleka
Przygotowanie:
1W średnim rondelku zagotować 500 ml mleka z kasztanami, dodać sól. Zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45 minut.
2Kasztany odcedzić i zgnieść na puree. Wmieszać crème fraîche. Dodać 1 łyżkę mleka i wymieszać na gładką masę.
Porcja dla:
8 osób