Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Ten smażony ser feta podaje się z kawałkami dojrzałych, czerwonych pomidorów i z cytryną.

Składniki:

  • 225 g sera feta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano
  • 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 duże dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
  • 1 cytryna pokrojona w kliny

Przygotowanie:

1Pokroić fetę na około 8 kwadratów wielkości 5×5 cm i grubości 0,8 cm. W małej misce roztrzepać jajko z oregano. Zanurzać plasterki sera w jajku, osączać z nadmiaru jajka, a następnie obtaczać w mące.

2Podgrzać na patelni oliwę na średnim ogniu. Szybko obsmażyć ser w oliwie na złoty kolor, przewracając raz. Osuszyć na papierowym ręczniku.

3Ułożyć usmażoną fetę na talerzu wraz z grubymi plastrami pomidora, doprawić pieprzem i udekorować klinami z cytryny.

Porcja dla:

4 osób