Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Ten smażony ser feta podaje się z kawałkami dojrzałych, czerwonych pomidorów i z cytryną.
Składniki:
- 225 g sera feta
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano
- 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 duże dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
- 1 cytryna pokrojona w kliny
Przygotowanie:
1Pokroić fetę na około 8 kwadratów wielkości 5×5 cm i grubości 0,8 cm. W małej misce roztrzepać jajko z oregano. Zanurzać plasterki sera w jajku, osączać z nadmiaru jajka, a następnie obtaczać w mące.
2Podgrzać na patelni oliwę na średnim ogniu. Szybko obsmażyć ser w oliwie na złoty kolor, przewracając raz. Osuszyć na papierowym ręczniku.
3Ułożyć usmażoną fetę na talerzu wraz z grubymi plastrami pomidora, doprawić pieprzem i udekorować klinami z cytryny.
Porcja dla:
4 osób