Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
285 min.

Wykwintne danie na świąteczne okazje. Sprawionego bażanta najlepiej wstawić na 3-4 godziny do lodówki aby mięso odpowiednio skruszało.

Składniki:

  • 1 bażant
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki konfitury z jagód

Przygotowanie:

1Sprawionego bażanta dobrze opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3W miseczce wymieszać orzechy z rodzynkami, konfiturą, sokiem z cytryny, masłem i winem. Dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.

4Masą napełnić bażanta i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do brytfanki.

5Słoninę pokroić w plastry i obłożyć nimi bażanta. Podlać olejem i piec przez 1,5 godziny.

Porcja dla:

2 osób