Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
285 min.
285 min.
Wykwintne danie na świąteczne okazje. Sprawionego bażanta najlepiej wstawić na 3-4 godziny do lodówki aby mięso odpowiednio skruszało.
Składniki:
- 1 bażant
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki konfitury z jagód
Przygotowanie:
1Sprawionego bażanta dobrze opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3W miseczce wymieszać orzechy z rodzynkami, konfiturą, sokiem z cytryny, masłem i winem. Dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.
4Masą napełnić bażanta i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do brytfanki.
5Słoninę pokroić w plastry i obłożyć nimi bażanta. Podlać olejem i piec przez 1,5 godziny.
Porcja dla:
2 osób