Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszna i lekka tarta, którą przygotowuje się w mgnieniu oka – doskonałe danie gdy zjawiają się niespodziewani goście.

Składniki:

  • 1 opakownie (250 g) mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów, posiekanych
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 opakowanie (125 g) sera mozzarella, pokrojonego w plastry

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić formę do tarty.

2Ciastem wyłożyć formę i podpiec przez 10 minut.

3Na podpieczone ciasto układać kolejno warstwy pomidorów, cebuli, oliwek i mozzarelli, posypać bazylią.

4Jajka roztrzepać, dodać mleko, sól i pieprz. Wylać na nadzienie.

5Piec przez 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.

Porcja dla:

8 osób