Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Z tego przepisu wychodzi soczysta wołowina, dość pikantna. Dobre mięso lepiej piec w wyższych temperaturach, a więc w trybie pieczenia, a nie duszenia. Ja miałam 2 kg polędwicy, więc ją związałam, żeby się zmieściła do multicookera. Wyszedł pyszny obiad!

Składniki:

  • ok. 2 kg wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3-4 łyżeczki ostrej przyprawy do mięsa (patrz poniżej)

Przygotowanie:

1Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż uzyska temperaturę pokojową. Następnie natrzeć je mieszaniną oleju z solą i chili. Odstawić na 10 minut.

2Włączyć multicooker na tryb pieczenia. Piec mięso o wadze 2 kg przez 1,5 godziny (1,5 kg przez 1 godz. 15 minut, 1 kg mięsa przez 1 godz., 750 g mięsa przez 45 minut.

3Po upieczeniu wyjąć mięso z multicookera i odczekać 15 minut przed pokrojeniem.

4Wytopione soki w multicookerze można wykorzystać na sos. Włączyć tryb „gotowanie na parze” i gotować sos bez przykrycia aż się zredukuje. Można dodać kilka łyżek mąki rozrobionej z wodą, aby sos się zagęścił szybciej.

Porcja dla:

8 osób