Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
140 min.
Całkowity czas:
745 min.

To obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole u mojej babci. Uwielbiam ten groch, choć jem go tylko raz w roku! Na pewno smakowałby równie wspaniale do zwykłego obiadu 🙂

Składniki:

  • 500 g suchego grochu całego (niełuskanego)
  • 250 g słoniny
  • kilka kropel maggi
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Groch opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Odstawić na noc.

2Na drugi dzień wylać wodę z garnka i wlać świeżą. Gotować groch powoli na małym ogniu aż będzie miękki (co najmniej 2 godziny). Woda ma się prawie całkowicie wygotować. Resztę wody odcedzić.

3Gdy groch się gotuje przygotować skwarki: pokroić słoninę w małą kostkę i smażyć na patelni na średnim ogniu. Smażyć tak długo, aż skwarki będą z każdej strony przyrumienione i staną się bardzo małe.

4Ugotowany i odcedzony groch polać tłuszczykiem ze skwarkami. Skropić maggi i doprawić pieprzem do smaku.

Porcja dla:

6 osób