Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 50 g pieczywa
  • 100 g sera Manchego
  • 5 pomidorków cherry
  • 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
  • 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
  • świeże liście bazylii
  • hiszpańska oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Następnie wszystko włóż do miseczki.

2Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby smaki się połączyły.

Porcja dla:

6 osób