Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 50 g pieczywa
- 100 g sera Manchego
- 5 pomidorków cherry
- 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
- 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
- świeże liście bazylii
- hiszpańska oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Następnie wszystko włóż do miseczki.
2Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby smaki się połączyły.
Porcja dla:
6 osób