Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne cukinie faszerowane składnikami, które na pewno lubisz i pieczone na grillu. Doskonały dodatek do dań lub cały lekki posiłek.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 kromka białego pieczywa, porozrywanego na małe kawałki
  • 30 g wysmażonego, pokruszonego boczku
  • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • 1 ostra papryczka jalapeño (lub czuszka) drobno posiekana
  • 3 łyżki posiekanej zielonej ostrej papryki chilli

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill.

2Włożyć cukinie do garnka i wlać tyle wody, by je pokryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odcedzić, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Wydłubać łyżką część miąższu, pozostawiając około 0,8 cm miąższu przy skórze. Wyjęty miąższ posiekać.

3Posiekany miąższ wymieszać w misce z kawałkami chleba, kawałkami boczku, oliwkami, posiekanymi papryczkami jalapeño i chili, z cebulą, pomidorami i żółtym serem. Doprawić bazylią, solą smakową i pieprzem.

4Napełnić połówki cukinii nadzieniem. Każdą faszerowaną połówkę zawinąć szczelnie w folię aluminiową.

5Ułożyć zawiniątka na grillu ale nie bezpośrednio nad źródłem ciepła. Piec 15 do 20 minut, aż cukinie będą miękkie.

Porcja dla:

4 osób