20 min.
25 min.
45 min.
Pyszne cukinie faszerowane składnikami, które na pewno lubisz i pieczone na grillu. Doskonały dodatek do dań lub cały lekki posiłek.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 kromka białego pieczywa, porozrywanego na małe kawałki
- 30 g wysmażonego, pokruszonego boczku
- 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
- 1 ostra papryczka jalapeño (lub czuszka) drobno posiekana
- 3 łyżki posiekanej zielonej ostrej papryki chilli
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill.
2Włożyć cukinie do garnka i wlać tyle wody, by je pokryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odcedzić, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Wydłubać łyżką część miąższu, pozostawiając około 0,8 cm miąższu przy skórze. Wyjęty miąższ posiekać.
3Posiekany miąższ wymieszać w misce z kawałkami chleba, kawałkami boczku, oliwkami, posiekanymi papryczkami jalapeño i chili, z cebulą, pomidorami i żółtym serem. Doprawić bazylią, solą smakową i pieprzem.
4Napełnić połówki cukinii nadzieniem. Każdą faszerowaną połówkę zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
5Ułożyć zawiniątka na grillu ale nie bezpośrednio nad źródłem ciepła. Piec 15 do 20 minut, aż cukinie będą miękkie.
Porcja dla:
4 osób