Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Typowo sezonowe, letnie danie. Przepyszna letnia przystawka. Kwiaty cukinii można zwykle kupić na targu.

Składniki:

  • 10 kwiatów cukinii
  • 150 gram naturalnego serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka świeżej bazylii (6-8 listków)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu i ostrej czerwonej papryki

Przygotowanie:

1Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2Serek miksujemy z 1 ząbkiem czosnku, listkami bazylii, 1 łyżką oliwy i przyprawami.

3Kwiaty cukinii faszerujemy delikatnie serowym nadzieniem za pomocą małej łyżeczki.

4Nafaszerowane kwiaty cukinii układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

5Kwiaty skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.

Porcja dla:

5 osób