Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Typowo sezonowe, letnie danie. Przepyszna letnia przystawka. Kwiaty cukinii można zwykle kupić na targu.
Składniki:
- 10 kwiatów cukinii
- 150 gram naturalnego serka śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- gałązka świeżej bazylii (6-8 listków)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli, pieprzu i ostrej czerwonej papryki
Przygotowanie:
1Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2Serek miksujemy z 1 ząbkiem czosnku, listkami bazylii, 1 łyżką oliwy i przyprawami.
3Kwiaty cukinii faszerujemy delikatnie serowym nadzieniem za pomocą małej łyżeczki.
4Nafaszerowane kwiaty cukinii układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
5Kwiaty skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Porcja dla:
5 osób