20 min.
20 min.
Urocze kurczaczki zrobione z faszerowanych jajek. Dobre nie tylko na Wielkanoc, ale także dla dzieci na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki łagodnej musztardy
- 1 ogórek kiszony, drobno pokrojony
- 1 łyżka chrzanu
Przygotowanie:
1Odkroić bardziej płaskie czubki jajek, tak aby mogły stać.
2Odkroić ok. 1/3 z drugiego czubka jajka. Można uciąć prosto lub zrobić zygzak.
3Ostrożnie wyjąć żółtka i przełożyć do miski.
4Do żółtek dodać majonez, musztardę, ogórka, chrzan, wodę z ogórków, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
5Przełożyć masę do woreczka i odkroić jego czubek. Wyciskać masę do wydrążonych jajek tak, aby wystawała ponad powierzchnię jajek. Zaokrąglić łyżeczką.
6Z krążków marchewki wyciąć małe trójkąciki i wetknąć w farsz wystający ponad białko tworząc dzióbek.
7Za pomocą słomki do napojów wyciąć okrągłe kształty z oliwek. Wetknąć jako oczy w farsz nad dzióbkiem.
8W pozostałych krążkach marchewki zrobić po 2 trójkątne nacięcia – to będą stopy kurczaczka.
9N górę nałożyć odkrojony wcześniej czubek jajka – to będzie czapeczka. Gotowe 🙂
Porcja dla:
12 osób