Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Urocze kurczaczki zrobione z faszerowanych jajek. Dobre nie tylko na Wielkanoc, ale także dla dzieci na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 ogórek kiszony, drobno pokrojony
  • 1 łyżka chrzanu

Przygotowanie:

1Odkroić bardziej płaskie czubki jajek, tak aby mogły stać.

2Odkroić ok. 1/3 z drugiego czubka jajka. Można uciąć prosto lub zrobić zygzak.

3Ostrożnie wyjąć żółtka i przełożyć do miski.

4Do żółtek dodać majonez, musztardę, ogórka, chrzan, wodę z ogórków, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

5Przełożyć masę do woreczka i odkroić jego czubek. Wyciskać masę do wydrążonych jajek tak, aby wystawała ponad powierzchnię jajek. Zaokrąglić łyżeczką.

6Z krążków marchewki wyciąć małe trójkąciki i wetknąć w farsz wystający ponad białko tworząc dzióbek.

7Za pomocą słomki do napojów wyciąć okrągłe kształty z oliwek. Wetknąć jako oczy w farsz nad dzióbkiem.

8W pozostałych krążkach marchewki zrobić po 2 trójkątne nacięcia – to będą stopy kurczaczka.

9N górę nałożyć odkrojony wcześniej czubek jajka – to będzie czapeczka. Gotowe 🙂

Porcja dla:

12 osób