Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Omlet to proste do przyrządzenia danie, które powstaje z kilku składników. Oto klasyczny francuski omlet z ziołami, nadziany pieczarkami z czosnkiem. Podawać z sałatą i bagietką.

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka świeżej trybuli, posiekanej
  • 1 łyżeczka świeżego estragonu, posiekanego
  • 1 łyżeczka świeżego szczypiorku, posiekanego
  • 55 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 15 g masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Wbić jajka do miski, dodać trybulę, szczypiorek, estragon, łyżkę wody oraz sól i pieprz. Roztrzepać, aby jajka się połączyły, ale nie ubijać zbyt mocno, ponieważ zmieni to konsystencję omletu. Odstawić na czas przygotowania pieczarek.

2Rozgrzać patelnię do omletów lub teflonową o średnicy 18 cm. Wrzucić pokrojone pieczarki oraz czosnek i smażyć na delikatnym ogniu 3–4 minuty, aż grzyby zmiękną i puszczą sok. Lekko zwiększyć ogień, smażyć jeszcze minutę, aż sok wyparuje. Przełożyć pieczarki do małej miski i odstawić. Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem.

3Podgrzewać patelnię na dużym ogniu przez kilka sekund, aż będzie gorąca. Wrzucić masło i stopić je, przechylając patelnię w różne strony, aby tłuszcz dokładnie pokrył dno. Wlać rozbełtane jajka. Smażyć około minuty, delikatnie mieszając drewnianą łopatką i podważając usmażone boki, żeby jajko, które jeszcze się nie ścięło, spływało na patelnię.

4Gdy omlet będzie już prawie całkowicie ścięty, przestać mieszać i smażyć jeszcze 30 sekund, aż spód się przyrumieni. Wierzch powinien być lekko ścięty.

5Wyłożyć pieczarki na środek omletu, tak by zajmowały ⅓ jego powierzchni. Złożyć łopatką jedną stronę omletu do wewnątrz, przykrywając grzyby, następnie złożyć drugą stronę. Zsunąć omlet na podgrzany talerz i od razu podawać.

Porcja dla:

1 osoby