Czas przygotowania:
80 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
600 min.

Tradycyjne danie na świąteczny stół. Aromatyczne nadzienie z kiszonej kapusty i grzybów w drożdżowym cieście.

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Grzyby zalać szklanką wody i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.

2Drożdże zalać ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3Do zaczynu dodać masło, olej, cukier, sól i żółtko, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas wyrabiając, aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50-60 minut.

4W międzyczasie przygotować farsz: kapustę przepłukać i posiekać, zalać wywarem z grzybów, dodać przyprawy i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.

5Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Grzyby drobno pokroić i dodać do cebuli, smażyć przez 2 minuty, mieszając.

6Z kapusty wyjąć liście laurowe. Dodać grzyby z cebulą, jeśli potrzeba, można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Farsz powinnien być suchy więc jeśli cały wywar jeszcze nie odparował, można go odcedzić. Dodać orzechy i wymieszać.

7Jajka na twardo posiekać i dodać do farszu, wymieszać.

8Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną formemkę.

9Ciasto rozwałkować na prostokąt. Pośrodku ułożyć farsz, zostawiając wolne brzegi, które należy starannie skleić. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Nakłuć kulebiak w kilku miejscach, aby farsz mógł parować w trakcie pieczenia. Przełożyć do przygotowanej foremki.

10Piec przez około 30 minut, aż kulebiak będzie rumiany.

Porcja dla:

8 osób