Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Kapusta to chyba najbardziej uniwersalne warzywo. Można ją dusić, gotować na parze, gotować w wodzie i jeść na surowo. Ten przepis jest dość nietypowy – orzechy nadają daniu smak, a kminek… ostrość.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka kminku
  • 450 g kapusty, pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 twarde czerwone jabłka, pokrojone w małą kostkę
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich, posiekanych

Przygotowanie:

1Olej rozgrzać na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i kminek. Smażyć około 5 minut, aż zmięknie.

2Dodać kapustę i ocet jabłkowy. Przykryć i gotować 4 minuty, aż kapusta zacznie mięknąć. Odkryć patelnię i zwiększyć ogień. Dodać jabłka i miód. Gotować 4-6 minut, często mieszając, aż jabłka nieco zmiękną, ale pozostaną twardawe, a większość płynu odparuje. Przełożyć do miski sałatkowej i ewentualnie posypać prażonymi orzechami włoskimi.

Porcja dla:

6 osób