Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
675 min.

Dżem o cudownym smaku, który najlepiej przygotować, gdy jest sezon na śliwki. Owocowy smak jest dopełniony aromatem goździków, cynamonu i przyprawy do pierników.

Składniki:

  • 3 kg bardzo dojrzałych śliwek
  • 500 g cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • przyprawa do pierników (do smaku)

Przygotowanie:

1Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem. Odstawić na noc.

2Przełożyć śliwki do garnka o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć ognień, aby się tylko delikatnie gotowały. Gotować bez przykrycia przez 2-3 godziny, często mieszając. Kiedy masa śliwkowa zacznie gęstnieć – dodać przyprawę do pierników i pozostałe przyprawy.

3Nałożyć dżem do czystych słoików i zakręcić je porządnie.

Porcja dla:

25 osób