Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To prosty przepis na domowy ocet ziołowy. Można go przechowywać do 6 miesięcy. Można użyć dowolnych ziół, zasada jest prosta: 3 gałązki na 500 ml octu. Polecam spróbować z tymiankiem, oregano, rozmarynem, szczypiorkiem, estragonem lub koprem. Jeśli użyjecie różowej bazylii, to ocet nie dość, że będzie pięknie pachniał, będzie miał także lekko purpurowy kolor.

Składniki:

  • 2 szklanki (500 ml) destylowanego octu białego 5%
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

1Przygotować butelkę o pojemności 500 ml z dobrze dopasowaną zakrętką lub korkiem. Gotować ją w garnku z wodą, aby wysterylizować, a następnie wylać ze środka wodę i odstawić, aby całkiem ostygła do temperatury pokojowej.

2W małym rondelku wymieszać ocet z 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia.

3Do ostudzonej butelki wrzucić 3 gałązki rozmarynu.

4Do butelki wetknąć lejek i ostrożnie (!) wlać do niej gorący (ale nie wrzący) ocet. Dokładnie zamknąć butelkę i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

500 osób