10 min.
20 min.
30 min.
To prosty przepis na domowy ocet ziołowy. Można go przechowywać do 6 miesięcy. Można użyć dowolnych ziół, zasada jest prosta: 3 gałązki na 500 ml octu. Polecam spróbować z tymiankiem, oregano, rozmarynem, szczypiorkiem, estragonem lub koprem. Jeśli użyjecie różowej bazylii, to ocet nie dość, że będzie pięknie pachniał, będzie miał także lekko purpurowy kolor.
Składniki:
- 2 szklanki (500 ml) destylowanego octu białego 5%
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1Przygotować butelkę o pojemności 500 ml z dobrze dopasowaną zakrętką lub korkiem. Gotować ją w garnku z wodą, aby wysterylizować, a następnie wylać ze środka wodę i odstawić, aby całkiem ostygła do temperatury pokojowej.
2W małym rondelku wymieszać ocet z 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia.
3Do ostudzonej butelki wrzucić 3 gałązki rozmarynu.
4Do butelki wetknąć lejek i ostrożnie (!) wlać do niej gorący (ale nie wrzący) ocet. Dokładnie zamknąć butelkę i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
500 osób