60 min.
15 min.
75 min.
Jak zrobić mozzarellę w domu? To łatwe! Spróbuj i przekonaj się – ten przepis gwarantuje pyszny ser. Zobacz nasz przepis video z tym serem.
Składniki:
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 120 ml chłodnej wody
- 1/4 łyżeczki podpuszczki w płynie
- 60 ml chłodnej wody
- 3,75 litra pełnotłustego mleka
Przygotowanie:
1Kwasek cytrynowy rozpuścić w 120 ml wody. W oddzielnej miseczce podpuszczkę rozpuścić w 60 ml wody. Odstawić.
2Do dużego garnka wlać mleko i rozpuszczony kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać i podgrzać do temperatury 32 stopni C, od czasu do czasu mieszając. Kiedy mleko osiągnie 32 C, zdjąć z ognia i powoli dodać podpuszczkę (mieszać robiąc kształt ósemki przez 30 sekund w jedną stronę, a następnie w odwrotnym kierunku).
3Garnek przykryć i odstawić na 5-10 minut.
4Mleko powinno się ściąć, z widocznym oddzieleniem sera i serwatki. Można sprawdzić przyciskając kawałek sera do krawędzi garnka za pomocą odwróconej łyżki. Jeśli ser jest zbyt miękki, a serwatka zbyt mleczna, odstawić jeszcze na kilka minut.
5W garnku, za pomocą długiego noża, pokroić ser w 2-cm kostkę. Delikatnie zamieszać, aby kostki się nie rozpadły.
6Ponownie postawić na ogniu i podgrzać do temperatury 43 stopni C, delikatnie mieszając w jednym kierunku.
7Łyżką cedzakową przekładać na durszlak, położony na misce, do której będzie ściekać serwatka. Następnie odcedzoną serwatkę przelać z powrotem do garnka.
8Serwatkę podgrzać do temperatury 85 stopni C. Założyć jednorazowe rękawiczki. Odrywać po kawałku sera, kłaść na łyżkę cedzakową i zanurzać w gorącej serwatce na 5-10 sekund. Wyjąć, natychmiast rozciągać, składać na pół i wyrabiać w dłoniach. Ponownie umieścić na łyżce cedzakowej, zanurzyć w serwatce na 5-10 sekund i znów rozciągnąć, złożyć i ugnieść. Ser powinien być gładki i elastyczny, jeśli nie jest, proces powtórzyć jeszcze raz.
9Formować dowolne kształty i odłożyć na bok. Cały proces powtórzyć do wykorzystania całego sera.
10Można przyśpieszyć studzenie sera, umieszczając go w lodowatej kąpieli wodnej. Gotowy przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
400 osób