Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
540 min.
Całkowity czas:
560 min.

Prosty przepis na kurczaka gotowanego w wolnowarze, który smakuje wyśmienicie – mięso rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 1 jabłko, obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone w ćwiartki
  • 1 łodyga selera naciowego z liśćmi, posiekana
  • 1 (1,3 kg) cały kurczak
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 cebula, posiekana
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, utartego
  • wyciśnięty sok i starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Wetrzeć sól i pieprz w skórę kurczaka i następnie włożyć jabłko i seler do środka kurczaka. Włożyć kurczaka do wolnowara. Posypać posiekaną cebulą, rozmarynem, startą skórką z cytryny i polać sokiem z cytryny. Wlać 1 szklankę wody do wolnowara.

2Przykryć i gotować w wysokiej temperaturze przez 1 godzinę. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować przez 6-8 godzin, od czasu do czasu polewając kurczaka powstałym sosem.

Porcja dla:

6 osób