Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Próbowałem wielu sposobów, aby odtworzyć kokosowy ryż z mojej ulubionej restauracji, którą zamknięto. Ten jest idealny! Przed podaniem można go udekorować prażonym kokosem i posiekaną kolendrą.
Składniki:
- 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
- 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 300 g (1,5 szklanki) ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
1Mleko kokosowe i wodę wlać do rondelka, wsypać cukier i sól. Dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać ryż. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu 18 do 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Porcja dla:
4 osób