Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Próbowałem wielu sposobów, aby odtworzyć kokosowy ryż z mojej ulubionej restauracji, którą zamknięto. Ten jest idealny! Przed podaniem można go udekorować prażonym kokosem i posiekaną kolendrą.

Składniki:

  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 300 g (1,5 szklanki) ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

1Mleko kokosowe i wodę wlać do rondelka, wsypać cukier i sól. Dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać ryż. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu 18 do 20 minut, aż ryż będzie miękki.

Porcja dla:

4 osób