Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
135 min.
135 min.
Pieczone polędwiczki wieprzowe w marynacie z majonezem, musztardą i czosnkiem. Na koniec smaruje się je dżemem morelowym i są najlepsze na świecie!
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej (lub schabu)
- sól i pieprz
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 3-4 łyżki dżemu morelowego
Przygotowanie:
1Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem.
2Wymieszać majonez z musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować tym wieprzowinę, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Zawinąć mięso w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 godzinę.
5Otworzyć folię i posmarować mięso dżemem (za pomocą pędzelka). Piec jeszcze bez folii przez 20-30 minut.
Porcja dla:
6 osób