Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
135 min.

Pieczone polędwiczki wieprzowe w marynacie z majonezem, musztardą i czosnkiem. Na koniec smaruje się je dżemem morelowym i są najlepsze na świecie!

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej (lub schabu)
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie:

1Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem.

2Wymieszać majonez z musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować tym wieprzowinę, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Zawinąć mięso w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 godzinę.

5Otworzyć folię i posmarować mięso dżemem (za pomocą pędzelka). Piec jeszcze bez folii przez 20-30 minut.

Porcja dla:

6 osób