Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Smaczna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem boczku i cebuli. Dobrze się komponuje z pieczenią i sosem.

Składniki:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka
  • 500 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

2Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać ugotowane, rozgniecione ziemniaki i jajka, wymieszać.

3Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia się tłuszczu. Cebule posiekać i dodać do boczku, podsmażyć. Wymieszać z masą ziemniaczaną, doprawić do smaku.

4Masę wyłożyć do przygotowanego naczynia. Warstwa nie powinna być grubsza niż 4 cm. Piec przez około godzinę, aż na wierzchu utworzy się skorupka.

Porcja dla:

8 osób