Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Smaczna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem boczku i cebuli. Dobrze się komponuje z pieczenią i sosem.
Składniki:
- 1,5 kg surowych ziemniaków
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- 500 g chudego wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
2Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać ugotowane, rozgniecione ziemniaki i jajka, wymieszać.
3Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia się tłuszczu. Cebule posiekać i dodać do boczku, podsmażyć. Wymieszać z masą ziemniaczaną, doprawić do smaku.
4Masę wyłożyć do przygotowanego naczynia. Warstwa nie powinna być grubsza niż 4 cm. Piec przez około godzinę, aż na wierzchu utworzy się skorupka.
Porcja dla:
8 osób