10 min.
10 min.
20 min.
Uwielbiam bakłażana w każdej postaci – grillowany, smażony, wymieszany z innymi warzywami, czy zmiksowany na pastę. Zawsze staram się go łączyć ze składnikami, które preferuje moja rodzina. Tym razem smażony z pomidorami, krewetkami i serem.
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g krewetek, obranych
- sól i pieprz do smaku
- 100 g sera żółtego
- 1 pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Bakłażany pokroić wzdłuż w cienkie plastry i włożyć do wody na kilka minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster pokroić wzdłuż na cienkie paski.
2Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć bakłażana na złoty kolor. Dodać pomidory i smażyć przez parę minut. Doprawić solą i pieprzem.
3Kiedy warzywa będą już rumiane, dodać krewetki i wymieszać tak, aby krewetki były na dnie patelni i mogły się usmażyć.
4Ser pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu warzyw, przykryć i smażyć przez 1-2 minuty, aż ser się roztopi.
5Dodać kolendrę i czosnek, wymieszać i podawać.
Porcja dla:
4 osób