Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Uwielbiam bakłażana w każdej postaci – grillowany, smażony, wymieszany z innymi warzywami, czy zmiksowany na pastę. Zawsze staram się go łączyć ze składnikami, które preferuje moja rodzina. Tym razem smażony z pomidorami, krewetkami i serem.

Składniki:

  • 2 małe bakłażany
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g krewetek, obranych
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Bakłażany pokroić wzdłuż w cienkie plastry i włożyć do wody na kilka minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster pokroić wzdłuż na cienkie paski.

2Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć bakłażana na złoty kolor. Dodać pomidory i smażyć przez parę minut. Doprawić solą i pieprzem.

3Kiedy warzywa będą już rumiane, dodać krewetki i wymieszać tak, aby krewetki były na dnie patelni i mogły się usmażyć.

4Ser pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu warzyw, przykryć i smażyć przez 1-2 minuty, aż ser się roztopi.

5Dodać kolendrę i czosnek, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób