15 min.
10 min.
25 min.
To danie wygląda i smakuje wspaniale, a nie zawiera zbyt wiele kalorii. Dobrze jest też zaprezentować wszystko ładnie na talerzu – dlatego czasem dodaję kilka kropel pesto, albo skrapiam octem balsamicznym. Barwena ma bardzo delikatny smak, ale mięso ma zwarte i łatwo się ją gotuje.
Składniki:
- 100 g brązowego ryżu
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g masła
Przygotowanie:
1Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odstawić.
2Zetrzeć skórkę z cytryn i pomarańczy, a następnie wycisnąć z nich sok. Wlać sok do rondelka, dodać startą skórkę i 1 łyżeczkę cukru i gotować w rondelku na małym ogniu.
3Na patelni rozgrzać łyżkę masła i delikatnie obsmażyć rybę na średnim ogniu, po 3 minuty na każdą stronę. Doprawić.
4Na talerzu ułożyć ryż: ułożyć okrągłą wykrawaczkę do ciastek o średnicy 6 cm, wsypać do niej ryż i uformować ładny kształt. Na wierzchu ułożyć pomidory i liście szpinaku.
5Na tym ułożyć rybę i polać syropem.
Porcja dla:
4 osób