Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

To danie wygląda i smakuje wspaniale, a nie zawiera zbyt wiele kalorii. Dobrze jest też zaprezentować wszystko ładnie na talerzu – dlatego czasem dodaję kilka kropel pesto, albo skrapiam octem balsamicznym. Barwena ma bardzo delikatny smak, ale mięso ma zwarte i łatwo się ją gotuje.

Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g masła

Przygotowanie:

1Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odstawić.

2Zetrzeć skórkę z cytryn i pomarańczy, a następnie wycisnąć z nich sok. Wlać sok do rondelka, dodać startą skórkę i 1 łyżeczkę cukru i gotować w rondelku na małym ogniu.

3Na patelni rozgrzać łyżkę masła i delikatnie obsmażyć rybę na średnim ogniu, po 3 minuty na każdą stronę. Doprawić.

4Na talerzu ułożyć ryż: ułożyć okrągłą wykrawaczkę do ciastek o średnicy 6 cm, wsypać do niej ryż i uformować ładny kształt. Na wierzchu ułożyć pomidory i liście szpinaku.

5Na tym ułożyć rybę i polać syropem.

Porcja dla:

4 osób