Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczny i pulchny chleb – a nie zawiera ani glutenu ani nabiału! Trochę się kruszy, ale jak pozwolimy mu przestygnąć przed krojeniem, będzie lepszy.

Składniki:

  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1,5 szklanki (350 ml) letniej wody
  • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki (200 g) mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka (140 g) mąki jaglanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 23 cm.

2Jajka roztrzepać z wodą i olejem, aż się połączą. Odstawić. W oddzielnej misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki z cukrem, proszkiem i solą. W środku zrobić wgłębienie i wlać jajka z wodą i olejem. Wymieszać, aż składniki się połączą.

3Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 20 minut na złoty kolor – wierzch chleba powinnien być sprężysty przy dotknięciu.

Porcja dla:

1 osoby