Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Zapiekankę wymyśliłam podczas „spaceru po lodówce”. Gdy zrobiłam ją po raz pierwszy zniknęła w mgnieniu oka. Zaznaczam, że zapiekanka jest niewielka.
Składniki:
- 200 g wołowiny pokrojonej w małą kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 2 ugotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 śmietana 18%
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Wylej na patelnię trochę oleju i wrzuć wołowinę wcześniej pokrojoną w niewielkie kostki. Dodaj sól i pieprz. Smaż wołowinę, aż zrobi się ciemna. Po usmażeniu odłóż.
2Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
3Pokrój ziemniaki i cebulę w kostkę. Także wrzuć na patelnię. Po usmażeniu odłóż.
4Do niewielkiego naczynia włóż ziemniaki, potem fasolę, znów ziemniaki i mięso. Polej to śmietaną.
5Włóż wszystko do piekarnika i piecz około 40 minut.
Porcja dla:
2 osób