Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Zapiekankę wymyśliłam podczas „spaceru po lodówce”. Gdy zrobiłam ją po raz pierwszy zniknęła w mgnieniu oka. Zaznaczam, że zapiekanka jest niewielka.

Składniki:

  • 200 g wołowiny pokrojonej w małą kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ugotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 śmietana 18%
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Wylej na patelnię trochę oleju i wrzuć wołowinę wcześniej pokrojoną w niewielkie kostki. Dodaj sól i pieprz. Smaż wołowinę, aż zrobi się ciemna. Po usmażeniu odłóż.

2Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

3Pokrój ziemniaki i cebulę w kostkę. Także wrzuć na patelnię. Po usmażeniu odłóż.

4Do niewielkiego naczynia włóż ziemniaki, potem fasolę, znów ziemniaki i mięso. Polej to śmietaną.

5Włóż wszystko do piekarnika i piecz około 40 minut.

Porcja dla:

2 osób