Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo prosty i pyszny dżem. Najlepszy sposób na wykorzystanie soczystych moreli w sezonie. Doskonały na tostach!

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 700 g cukru

Przygotowanie:

1Dojrzałe i ładne morele umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki.

2Morele gotować na małym ogniu, stopniowo dodając cukier. Mieszać, aby nie przywierały do dna. Cukier będzie się karmelizował a z moreli zrobi się papka. Gotować przez godzinę.

3Kiedy mieszanina będzie wystarczaj��co gęsta i szklista, sprawdzić czy nie potrzeba więcej cukru. Dodać jeśli jest gorzkawa. Przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

4 osób