Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
10095 min.

Przepis na chrupiące kiszone ogórki. Ważne, żeby ogórki były nieduże i jędrne, najlepiej niepryskane.

Składniki:

  • 8-9 średnich ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka kopru
  • mały kawałek korzenia chrzanu
  • po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • opcjonalnie liście wiśni lub winorośli
  • roztwór 2 szklanek wody z rozpuszczoną 1 płaską łyżeczką soli

Przygotowanie:

1Ogórki dokładnie umyć.

2Pionowo, ciasno układać ogórki w wyparzonym wcześniej słoiku.

3Warstwowo między ogórkami układać przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2-3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz.

4Roztwór wody i soli zagrzać ale nie zagotować i zalać nim ogórki.

5Słoik odstawić do spiżarni.

Porcja dla:

1 osoby