Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
10095 min.
10095 min.
Przepis na chrupiące kiszone ogórki. Ważne, żeby ogórki były nieduże i jędrne, najlepiej niepryskane.
Składniki:
- 8-9 średnich ogórków
- 2 ząbki czosnku
- gałązka kopru
- mały kawałek korzenia chrzanu
- po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- opcjonalnie liście wiśni lub winorośli
- roztwór 2 szklanek wody z rozpuszczoną 1 płaską łyżeczką soli
Przygotowanie:
1Ogórki dokładnie umyć.
2Pionowo, ciasno układać ogórki w wyparzonym wcześniej słoiku.
3Warstwowo między ogórkami układać przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2-3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz.
4Roztwór wody i soli zagrzać ale nie zagotować i zalać nim ogórki.
5Słoik odstawić do spiżarni.
Porcja dla:
1 osoby