Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Brukselka pieczona w syropie klonowym z boczkiem ma lekko słodki, lekko dymny smak. Bardzo ją lubię do obiadu.
Składniki:
- 450 g brukselki
- 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 grube plastry boczku, pokrojonego w dużą kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).
2Brukselkę wysypać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą i syropem klonowym, dodać boczek i wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem.
3Piec ok. 45 minut, aż boczek będzie przyrumieniony, a brukselka skarmelizowana. W połowie pieczenia przemieszać.
Porcja dla:
6 osób