Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Brukselka pieczona w syropie klonowym z boczkiem ma lekko słodki, lekko dymny smak. Bardzo ją lubię do obiadu.

Składniki:

  • 450 g brukselki
  • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 grube plastry boczku, pokrojonego w dużą kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).

2Brukselkę wysypać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą i syropem klonowym, dodać boczek i wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem.

3Piec ok. 45 minut, aż boczek będzie przyrumieniony, a brukselka skarmelizowana. W połowie pieczenia przemieszać.

Porcja dla:

6 osób