20 min.
20 min.
130 min.
Tradycyjne bułeczki drożdżowe, lekko słodkie i cynamonowe, z dodatkiem suszonych porzeczek. Apetycznie rumiane i błyszczące z lukrowym krzyżykiem na wierzchu!
Składniki:
- 3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody o temperaturze 45°C
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 białko
- 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
- 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
- 3/4 szklanki (110 g) suszonych porzeczek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
1W pojemniku automatu do chleba umieścić wodę, masło, mleko w proszku, 1/4 szklanki cukru, sól, jajko, białko, mąkę i drożdże. Wybrać program wyrabiania ciasta.
2Na 5 minut przed końcem cyklu dodać porzeczki i cynamon. Zostawić w pojemniku, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Przykryć na 10 minut.
4Z ciasta uformować 12 bułek i ułożyć w foremce o wymiarach 22×33 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 35-40 minut.
5Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
6Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody, posmarować bułeczki.
7Piec przez 20 minut. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.
8Cukier puder wymieszać z wanilią i mlekiem. Na każdej bułeczce zrobić krzyżyk.
Porcja dla:
12 osób