Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
130 min.

Tradycyjne bułeczki drożdżowe, lekko słodkie i cynamonowe, z dodatkiem suszonych porzeczek. Apetycznie rumiane i błyszczące z lukrowym krzyżykiem na wierzchu!

Składniki:

  • 3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody o temperaturze 45°C
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
  • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
  • 3/4 szklanki (110 g) suszonych porzeczek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

1W pojemniku automatu do chleba umieścić wodę, masło, mleko w proszku, 1/4 szklanki cukru, sól, jajko, białko, mąkę i drożdże. Wybrać program wyrabiania ciasta.

2Na 5 minut przed końcem cyklu dodać porzeczki i cynamon. Zostawić w pojemniku, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Przykryć na 10 minut.

4Z ciasta uformować 12 bułek i ułożyć w foremce o wymiarach 22×33 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 35-40 minut.

5Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

6Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody, posmarować bułeczki.

7Piec przez 20 minut. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.

8Cukier puder wymieszać z wanilią i mlekiem. Na każdej bułeczce zrobić krzyżyk.

Porcja dla:

12 osób