Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Ten prosty przepis musi się obowiązkowo znaleźć na każdym francuskim stole w okresie Świąt i na Sylwestra. Jest po prostu boski! Ślinka sama cieknie na myśl! Odkryłam ten przepis dzięki mojej siostrze.

Składniki:

  • 1 słoik dżemu figowego
  • 4 kromki brioszki (najlepiej domowej roboty)
  • 100 g foie gras, pokrojonego w cienkie plastry
  • szczypta soli morskiej
  • mała garść świeżych liści tymianku

Przygotowanie:

1Kromkę brioszki posmarować dżemem (aby wyglądała ładniej, przed posmarowaniem można odkroić skórkę z brioszki i przekroić kromkę na 2 trójkąty).

2Na dżemie ułożyć plasterek foie gras.

3Posypać szczyptą soli i kilka listków tymianku.

4Podawać schłodzone.

Porcja dla:

4 osób