Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Ten prosty przepis musi się obowiązkowo znaleźć na każdym francuskim stole w okresie Świąt i na Sylwestra. Jest po prostu boski! Ślinka sama cieknie na myśl! Odkryłam ten przepis dzięki mojej siostrze.
Składniki:
- 1 słoik dżemu figowego
- 4 kromki brioszki (najlepiej domowej roboty)
- 100 g foie gras, pokrojonego w cienkie plastry
- szczypta soli morskiej
- mała garść świeżych liści tymianku
Przygotowanie:
1Kromkę brioszki posmarować dżemem (aby wyglądała ładniej, przed posmarowaniem można odkroić skórkę z brioszki i przekroić kromkę na 2 trójkąty).
2Na dżemie ułożyć plasterek foie gras.
3Posypać szczyptą soli i kilka listków tymianku.
4Podawać schłodzone.
Porcja dla:
4 osób