150 min.
10 min.
160 min.
Pitta to chleb syryjski – placek z mąki jęczmiennej albo pszennej, popularny na Bliskim Wschodzie. Przecina się go do połowy, a dalej rozrywa. A co włożymy do środka, to już całkiem inna historia…
Składniki:
- 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 42 g drożdży
Przygotowanie:
1Wymieszać w misce mąkę, sól i cukier. Rozpuścić drożdże w 330 ml letniej wody, wlać do miski i zagnieść lepkie ciasto. Przykryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosło.
2Energicznie wygniatać i uderzać ciasto przez 10 minut na posypanym mąką blacie, aż przestanie się kleić i będzie elastyczne. Można też dodać nieco mąki, lecz tylko tyle, by ciasto przestało być lepkie.
3Uformować z ciasta kulę. Przykryć i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, aż jej objętość się podwoi.
4Ponownie wygniatać ciasto przez 2–3 minuty. Utoczyć z niego wałek i podzielić go na 10 równych części. Każdą rozwałkować na placek grubości 1/2 cm i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
5Rozgrzać piekarnik do 230°C. Blacha przed pieczeniem też powinna się rozgrzać. Gdy będzie gorąca, wyjąć ją i wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć 5 placków na jednej blasze. Piec 8–10 minut, aż staną się bladobrązowe. Wyjąć pieczywo z piekarnika i wyłożyć na drucianą podstawkę. Upiec pozostałe placki.
Porcja dla:
2 osób