Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Hiszpańska tortilla, czyli omlet z jajek z ziemniakami, do którego w tej wersji dodaję cukinię. Pyszna na śniadanie lub lunch.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • 50 g chudego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Gotować we wrzątku około 3 minuty, odcedzić.

2Obrać cebulę i drobno posiekać. Pokroić cukinię w kostkę o boku 1 cm, boczek zaś w drobną kostkę.

3Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Wrzucić ziemniaki, cebulę, cukinię i boczek na patelnię i smażyć na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

4Rozbić jajka do miski i rozbełtać z łyżką wody. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Zalać masą jajeczną warzywa i boczek na patelni i smażyć 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Spodnią warstwę ściętej masy jajecznej kilka razy unieść, by płynne jajko z wierzchu spłynęło na dno patelni.

5Gdy masa jajeczna będzie już prawie ścięta, przykryć patelnię i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób