20 min.
20 min.
40 min.
Hiszpańska tortilla, czyli omlet z jajek z ziemniakami, do którego w tej wersji dodaję cukinię. Pyszna na śniadanie lub lunch.
Składniki:
- 600 g ziemniaków sałatkowych
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- 50 g chudego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 6 jajek
- sól, pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Gotować we wrzątku około 3 minuty, odcedzić.
2Obrać cebulę i drobno posiekać. Pokroić cukinię w kostkę o boku 1 cm, boczek zaś w drobną kostkę.
3Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Wrzucić ziemniaki, cebulę, cukinię i boczek na patelnię i smażyć na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
4Rozbić jajka do miski i rozbełtać z łyżką wody. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Zalać masą jajeczną warzywa i boczek na patelni i smażyć 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Spodnią warstwę ściętej masy jajecznej kilka razy unieść, by płynne jajko z wierzchu spłynęło na dno patelni.
5Gdy masa jajeczna będzie już prawie ścięta, przykryć patelnię i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób