Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jest to stary, klasyczny przepis na szwedzkie klopsiki. Podawać z chlebem i smażonymi świeżymi warzywami.

Składniki:

  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 szkl. (110 g) bułki tartej
  • 1 szkl. (235 ml) skondensowanego mleka
  • 700 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Roztopić 3 łyżki masła lub margaryny w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć od 5 do 10 minut, aż będzie miękka.

2W osobnym dużym naczyniu połączyć tartą bułkę z 2 łyżkami skondensowanego mleka i mieszać, aż okruchy wchłoną całe mleko. Dodać mieloną wołowinę, posiekaną cebulę, jajko, pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i uformować z mięsa klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej.

3Pozostałe masło lub margarynę roztopić w tej samej patelni na średnim ogniu i dodać klopsiki. Od czasu do czasu poruszać ostrożnie patelnią, aby odwrócić klopsiki. Podsmażać je tak przez 10 do 15 minut, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Następnie przełożyć je na półmisek, pozostawiając tłuszcz na patelni.

4Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać mąkę i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie, nadal mieszając, dodawać po trochu mleko, sos pomidorowy i gałkę muszkatołową, aż powstanie gładki, kremowy, ciepły sos. Zalać nim klopsiki i podać na stół.

Porcja dla:

4 osób