30 min.
30 min.
160 min.
Pyszny i sprawdzony sposób na domowe bułeczki. Mięciutkie, pachnące świeżą pietruszką i szczypiorkiem. Gorąco polecam, zwłaszcza na śniadanie!
Składniki:
- 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
- 1 szklanka mleka o temperaurze pokojowej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
1Rozpuścić drożdże i cukier w szklance ciepłej wody. Odstawić na około 10 minut.
2W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z mlekiem, jajkami, solą, masłem, pietruszką, szczypiorkiem i 4 szklankami mąki.
3Stopniowo dodawać po pół szklanki mąki, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
4Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
5Natłuścić 2 blachy. Ugnieść lekko ciasto aby pozbyć się nadmiaru powietrza i przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 kawałki, z każdego uformować kulę i ułożyć w foremkach. Przykryć ciepłą, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Kule mają podwoić swoją objętość.
6Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. W miseczce wymieszać białko z wodą i posmarować bułeczki po wierzchu.
7Piec przez 30 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
24 osób