Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
160 min.

Pyszny i sprawdzony sposób na domowe bułeczki. Mięciutkie, pachnące świeżą pietruszką i szczypiorkiem. Gorąco polecam, zwłaszcza na śniadanie!

Składniki:

  • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
  • 1 szklanka mleka o temperaurze pokojowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:

1Rozpuścić drożdże i cukier w szklance ciepłej wody. Odstawić na około 10 minut.

2W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z mlekiem, jajkami, solą, masłem, pietruszką, szczypiorkiem i 4 szklankami mąki.

3Stopniowo dodawać po pół szklanki mąki, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.

4Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

5Natłuścić 2 blachy. Ugnieść lekko ciasto aby pozbyć się nadmiaru powietrza i przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 kawałki, z każdego uformować kulę i ułożyć w foremkach. Przykryć ciepłą, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Kule mają podwoić swoją objętość.

6Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. W miseczce wymieszać białko z wodą i posmarować bułeczki po wierzchu.

7Piec przez 30 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

24 osób