10 min.
15 min.
25 min.
Z łososia nie jest trudno przyrządzić wyjątkowe danie. Wystarczy zamarynować , usmażyć i podać go z lekko obgotowanym szpinakiem, nieco utłuczoną fasolą ze spiżarni oraz bułką lub młodymi ziemniakami.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 4 filety z łososia bez skóry (ok.115 g każdy)
Przygotowanie:
1Wymieszać w głębokim talerzu olej z sosem sojowym, miodem, musztardą i łyżką soku z cytryny. Włożyć rybę i obtoczyć w marynacie. Odstawić.
2Włożyć fasolę i czosnek do rondla. Dodać oliwę z oliwek, pozostały sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz chili. Odstawić.
3Rozgrzać mocno patelnię grillową. Wrzucić wilgotne listki szpinaku do suchego rondla, nie dodawać wody, wystarczy wilgoć z listków. Podgrzewać przez 2 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając, aż listki się pokurczą. Odgrzać fasolę na małym ogniu.
4Wrzucić łososia na patelnię grillową i smażyć przez 2–3 minuty z każdej strony. Dodać pomidorki na ostatnią minutę lub dwie smażenia.
5Lekko utłuc fasolę tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Dodać szpinak oraz sól i pieprz. Rozdzielić fasolę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji filet z łososia i pomidorki. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób