Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
550 min.

Na zimę nie ma nic lepszego do kanapki niż pieczony boczek! Jest wspaniały. Polecam też dodać kminek, choć nie wszyscy go lubią – bardzo wzbogaca smak. Doskonały do kanapek, lub na imprezę na talerz z wędlinami.

Składniki:

  • 600 g chudego boczku, surowego
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Boczek włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, posolić. Obłożyć cebulą i czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.

2Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Do rozgrzanego piekarnika wstawić boczek i piec przez około 1 godzinę. W międzyczasie podlewać wytopionym sosem. Jeśli sos będzie wyparowywał za szybko można podlać odrobiną wody.

3Po przestudzeniu pokroić w plastry.

Porcja dla:

1 osoby