Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
550 min.
550 min.
Na zimę nie ma nic lepszego do kanapki niż pieczony boczek! Jest wspaniały. Polecam też dodać kminek, choć nie wszyscy go lubią – bardzo wzbogaca smak. Doskonały do kanapek, lub na imprezę na talerz z wędlinami.
Składniki:
- 600 g chudego boczku, surowego
- 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula pokrojona w krążki
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Boczek włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, posolić. Obłożyć cebulą i czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
2Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Do rozgrzanego piekarnika wstawić boczek i piec przez około 1 godzinę. W międzyczasie podlewać wytopionym sosem. Jeśli sos będzie wyparowywał za szybko można podlać odrobiną wody.
3Po przestudzeniu pokroić w plastry.
Porcja dla:
1 osoby