30 min.
15 min.
225 min.
Pyszny przepis na lekkie pszenne bułki. Całkiem prosty do wykonania, jedynie wyrastanie ciasta jest czasochłonne.
Składniki:
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła, stopionego
Przygotowanie:
1W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
2Do drożdży dodać cukier, sól, 30 g topionego masła, jajko i mąkę pełnoziarnistą, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, po 1/2 szklanki na raz, aż zawiąże się ciasto.
3Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
4Ciasto zagnieść, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
5Natłuścić 2 foremki na 12 muffinów. Ciasto zagnieść i podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15×35 cm i pokroić na 12 pasków o wymiarach 18×2,5 cm. Paski zwinąć w roladki i włożyć do foremek. Posmarować masłem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
6Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
7Piec przez 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmarować masłem.
Porcja dla:
24 osób