Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Tradycyjna gruzińska potrawa wywodząca się z rejonów Kaukazu. Kurczak duszony z pomidorami, papryką w białym winie i z ziołami. Chmieli-suneli to gruzińska mieszanka ziół zawierająca m.in kolendrę, koperek, bazylię, liść laurowy, majeranek, pietruszkę, szafran, seler, pieprz, tymianek, hyzop, miętę i chili.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 3-4 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Kurczaka poporcjować i zrumienić na patelni.

2Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i dodać do kurczaka.

3Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Zalać winem i dusić przez 30 minut.

4Na patelni rozpuścić masło i zrumienić cebulę. Na cebulę położyć kurczaka z warzywami, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, i dusić przez 10 minut.

5Dodać zioła, kolendrę, bazylię i czosnek, wymieszać i dusić przez 5 minut. Podawać.

Porcja dla:

6 osób