15 min.
45 min.
60 min.
Tradycyjna gruzińska potrawa wywodząca się z rejonów Kaukazu. Kurczak duszony z pomidorami, papryką w białym winie i z ziołami. Chmieli-suneli to gruzińska mieszanka ziół zawierająca m.in kolendrę, koperek, bazylię, liść laurowy, majeranek, pietruszkę, szafran, seler, pieprz, tymianek, hyzop, miętę i chili.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 3-4 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Kurczaka poporcjować i zrumienić na patelni.
2Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i dodać do kurczaka.
3Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Zalać winem i dusić przez 30 minut.
4Na patelni rozpuścić masło i zrumienić cebulę. Na cebulę położyć kurczaka z warzywami, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, i dusić przez 10 minut.
5Dodać zioła, kolendrę, bazylię i czosnek, wymieszać i dusić przez 5 minut. Podawać.
Porcja dla:
6 osób