80 min.
15 min.
95 min.
To NAJLEPSZE bułki jakie kiedykolwiek jadłam! Świetnie nadają się na bułki do szkoły albo na wycieczkę. Aby ładniej wyglądały, tuż przed pieczeniem można je posypać makiem lub sezamem.
Składniki:
- 3 szklanki (400 g) mąki chlebowej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki (30 g) mleka w proszku
- 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (ok. 40 stopni C)
Przygotowanie:
1Do miski automatu do chleba włożyć mąkę chlebową, cukier, sól, mleko w proszku, wodę, masło i drożdże, w kolejności sugerowanej przez producenta urządzenia. Ustawić automat na tryb „wyrabianie ciasta” i nacisnąć „start”.
2Wyrośnięte ciasto wyjąć z automatu, lekko ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Podzielić ciasto na 12 równych porcji i formować z nich kulki. Kłaść je na dużej blasze lekko posmarowanej tłuszczem. Przykryć bułeczki wilgotną ściereczką i odstawić na około 40 minut, aby podwoiły swą objętość. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
3W małej miseczce wymieszać białko z 2 łyżkami wody. Posmarować nim bułki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, aż bułki się przyrumienią.
Porcja dla:
12 osób