Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Warzywa czasem trudno przemycić dzieciom, a pod tym sosem smakują wszystkim! Z tym sosem najlepszy jest brokuł albo kalafior!

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 600 ml półtłustego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta pieprzu cayenne
  • 50 g startego sera cheddar (lub innego ostrego sera)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W rondelku stopić masło i stale mieszając powoli dodawać mąkę. Gotować, cały czas mieszając, przez ok. 1 minutę, aż powstanie zasmażka.

2Zdjąć rondelek z ognia i stopniowo wlewać mleko, nadal stale mieszając. Postawić z powrotem na ogień i zagotować, nadal mieszając.

3Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. Dodać przyprawy i ser.

Porcja dla:

6 osób