05 min.
10 min.
15 min.
Prosciutto, czyli szynka parmeńska, doskonale pasuje do serów, warzyw, a nawet owoców. Nie spędzając dużo czasu w kuchni można przygotować z niej przystawki, które zachwycą gości!
Składniki:
- 1/2 świeżej bagietki
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g gotowego chutney z mango
- 300 g prosciutto
- kilka listków rukoli i mięty
- 3 nektarynki albo brzoskiwnie
Przygotowanie:
1Z tych składników zrobimy dwa rodzaje przystawek. Pierwszy to grzanki z prosciutto i chutney.
2Grzanki z prosciutto Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
3Pokroić bagietkę na kromki i posmarować je masłem. Włożyć do piekarnika na 7 minut, aby lekko je podpiec.
4Rozsmarować trochę chutney na każdej kromce. Przykryć plasterkiem prosciutto i udekorować rukolą.
5Brzoskwinie zawinięte w prosciutto Brzoskwinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki.
6Na każdym plasterku ułożyć listek mięty i zawinąć w prosciutto.
Porcja dla:
25 osób