Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Prosciutto, czyli szynka parmeńska, doskonale pasuje do serów, warzyw, a nawet owoców. Nie spędzając dużo czasu w kuchni można przygotować z niej przystawki, które zachwycą gości!

Składniki:

  • 1/2 świeżej bagietki
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g gotowego chutney z mango
  • 300 g prosciutto
  • kilka listków rukoli i mięty
  • 3 nektarynki albo brzoskiwnie

Przygotowanie:

1Z tych składników zrobimy dwa rodzaje przystawek. Pierwszy to grzanki z prosciutto i chutney.

2Grzanki z prosciutto Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

3Pokroić bagietkę na kromki i posmarować je masłem. Włożyć do piekarnika na 7 minut, aby lekko je podpiec.

4Rozsmarować trochę chutney na każdej kromce. Przykryć plasterkiem prosciutto i udekorować rukolą.

5Brzoskwinie zawinięte w prosciutto Brzoskwinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki.

6Na każdym plasterku ułożyć listek mięty i zawinąć w prosciutto.

Porcja dla:

25 osób