10 min.
20 min.
30 min.
Bułki nadziewamy pikantnym farszem z mielonego mięsa, papryki i pomidorów oraz sałatą, a podajemy z sałatką pomidorową. To szybkie do przyrządzenia danie dla rodziny, której zapracowani członkowie jadają o różnych porach.
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 czerwona lub zielona papryka, drobno posiekana
- 200 g pomidorów, posiekanych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać duży rondel o grubym dnie. Wrzucić mielone mięso i cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez 7 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Mieszać od czasu do czasu, żeby rozdrobnić większe grudki mięsa. Dodać paprykę i pomidory. Smażyć przez kolejne 3 minuty. Oprószyć mąką.
2Wymieszać bulion z przecierem pomidorowym. Dodać sos tabasco i bazylię lub kolendrę. Wlać 150 ml bulionu do mięsa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut. W razie potrzeby dodać trochę bulionu. Doprawić solą i pieprzem.
3Przekroić bułki poziomo na pół i lekko je opiec. Ułożyć na każdym spodzie nieco sałaty i polać sosem mięsnym. Każdy ze stołowników może dodać sobie trochę ostrego sosu chili według uznania.
Porcja dla:
4 osób