Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Ten prosty sos świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, albo do mięs. Czasem jemy go też po prostu z chlebem, bo ciężko się mu oprzeć…

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 kg grzybów, np. maślaków lub koźlarzy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką i pokroić w plastry. Końcówki nóżek wyrzucić.

2W rondelku o grubym dnie roztopić masło i dodać grzyby. Jeśli grzyby są „suche” można dodać odrobinę wody, żeby się nie przypaliły. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

3Po upływie godziny dodać do grzybów drobno pokrojoną cebulę i dusić wszystko jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

4Sos zestawić z ognia, odlać odrobinę do miseczki, dodać śmietanę i dobrze wymieszać trzepaczką. Do lekko przestygniętego sosu wlać powoli sos z miseczki ze śmietaną i dobrze mieszać całość trzepaczką, żeby śmietana się nie ścięła.

5Podgrzać ponownie całość, doprawić do smaku.

Porcja dla:

5 osób