20 min.
75 min.
95 min.
Ten prosty sos świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, albo do mięs. Czasem jemy go też po prostu z chlebem, bo ciężko się mu oprzeć…
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 kg grzybów, np. maślaków lub koźlarzy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką i pokroić w plastry. Końcówki nóżek wyrzucić.
2W rondelku o grubym dnie roztopić masło i dodać grzyby. Jeśli grzyby są „suche” można dodać odrobinę wody, żeby się nie przypaliły. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
3Po upływie godziny dodać do grzybów drobno pokrojoną cebulę i dusić wszystko jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
4Sos zestawić z ognia, odlać odrobinę do miseczki, dodać śmietanę i dobrze wymieszać trzepaczką. Do lekko przestygniętego sosu wlać powoli sos z miseczki ze śmietaną i dobrze mieszać całość trzepaczką, żeby śmietana się nie ścięła.
5Podgrzać ponownie całość, doprawić do smaku.
Porcja dla:
5 osób