Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Kolejny z rodzinnych przepisów przekazywanych z matki na córkę i wnuczkę. Może mało wyszukany
ale sprawdzony i niezawodny pomysł na zakonserwowanie buraków.

Składniki:

  • 4 kg ugotowanych, średnich buraczków
  • 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 3 małe ząbki czosnku
  • łyżka soli

Przygotowanie:

1Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce: połowę na dużych oczkach, połowę na drobnych.

2Mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy łyżkę soli. Całość dokładnie mieszamy.

3Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją, studzimy i zalewamy buraczki.

4Wymieszane dokładnie buraczki z zalewą zostawiamy na noc.

5Sześć 900 ml słoików wyparzamy.

6Ciasno nakładamy buraczkową sałatkę.

7Pasteryzujemy 10 minut.

8Buraczki można użyć do przygotowania barszczu ukraińskiego.

Porcja dla:

6 osób