Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Kolejny z rodzinnych przepisów przekazywanych z matki na córkę i wnuczkę. Może mało wyszukany
ale sprawdzony i niezawodny pomysł na zakonserwowanie buraków.
Składniki:
- 4 kg ugotowanych, średnich buraczków
- 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 3 małe ząbki czosnku
- łyżka soli
Przygotowanie:
1Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce: połowę na dużych oczkach, połowę na drobnych.
2Mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy łyżkę soli. Całość dokładnie mieszamy.
3Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją, studzimy i zalewamy buraczki.
4Wymieszane dokładnie buraczki z zalewą zostawiamy na noc.
5Sześć 900 ml słoików wyparzamy.
6Ciasno nakładamy buraczkową sałatkę.
7Pasteryzujemy 10 minut.
8Buraczki można użyć do przygotowania barszczu ukraińskiego.
Porcja dla:
6 osób