15 min.
80 min.
2975 min.
Wbrew pozorom przygotowanie nie wymaga wielu zabiegów, a efekt rewelacyjny i alternatywa dla wędzonych, często chemicznie wzbogacanych wędlin sklepowych. Do jej przygotowania będzie potrzebna siatka do wędlin, którą można kupić w sklepach z przyprawami lub zdrową żywnością.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (od szynki, schabu lub łopatki)
- 2 łyżki soli peklowej
Przygotowanie:
1Mięso natrzeć porządnie solą peklową i odstawić na noc do lodówki.
2Rano mięso przełożyć do siatki do wędlin i związać końce. Jeśli siatka nie jest dostępna, można mięso obwiązać sznurkiem kuchennym.
3Przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować w dużym garnku. Gdy się zagotuje, włożyć do niej zamknięte w siatce mięso. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 min. Odstawić mięso do wystygnięcia razem z zalewą.
4Następnego dnia wyjąć mięso, zagotować zalewę i ponownie włożyć mięso do gotowania i gotować przez 40 min. Gdy wystygnie wyjąć wędlinę, osuszyć i wstawić do lodówki aby stężała.
5Gdy wędlina stężeje można zdjąć siatkę i kroić w plasterki.
Porcja dla:
1 osoby