Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
2975 min.

Wbrew pozorom przygotowanie nie wymaga wielu zabiegów, a efekt rewelacyjny i alternatywa dla wędzonych, często chemicznie wzbogacanych wędlin sklepowych. Do jej przygotowania będzie potrzebna siatka do wędlin, którą można kupić w sklepach z przyprawami lub zdrową żywnością.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (od szynki, schabu lub łopatki)
  • 2 łyżki soli peklowej

Przygotowanie:

1Mięso natrzeć porządnie solą peklową i odstawić na noc do lodówki.

2Rano mięso przełożyć do siatki do wędlin i związać końce. Jeśli siatka nie jest dostępna, można mięso obwiązać sznurkiem kuchennym.

3Przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować w dużym garnku. Gdy się zagotuje, włożyć do niej zamknięte w siatce mięso. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 min. Odstawić mięso do wystygnięcia razem z zalewą.

4Następnego dnia wyjąć mięso, zagotować zalewę i ponownie włożyć mięso do gotowania i gotować przez 40 min. Gdy wystygnie wyjąć wędlinę, osuszyć i wstawić do lodówki aby stężała.

5Gdy wędlina stężeje można zdjąć siatkę i kroić w plasterki.

Porcja dla:

1 osoby